Stichting Witte Mus » onze projecten » sparrow speak / mussen taal

sparrowSpeak
of mussenTaal

Er wordt al ongeveer 150 jaar onderzoek gedaan naar mussen. Huismussen, ringmussen, andere mussen en de ondersoorten ervan.

Aan de geluiden die huismussen maken is echter niet erg veel aandacht besteed. Hoewel er wel door onderzoekers en natuurliefhebbers af en toe een poging is gedaan.
Huismus Bescherming Nederland wil met project sparrowSpeak, in het Nederlands "mussenTaal", de mensen een ingang bieden naar het verstaan en begrijpen van Huismussen.

SPARROWSPEAK ofwel MUSSENTAAL

Huismussen communiceren met elkaar. Dat doen ze via lichaamstaal, in de vorm van gebaren en seinen. En dat doen ze ook met behulp van geluiden. Zelfs het uiterlijk, de stem of het gedrag van een ander wezen spreekt voor hen boekdelen. Zo mag je met 1 oog rustig naar een Huismus kijken, is je groep Huismussen het best op zijn gemak wanneer je telkens dezelfde jas aan trekt als je voor hen gaat zorgen, en vluchten alle mussen zodra de merel alarm slaat, maar niet als een eend dat doet.

Het communiceren tussen huismussen kan van heel dichtbij gebeuren, face to face zeg maar, of in de groep, bijvoorbeeld op de gezamenlijke slaapplaats, maar ook op afstand, zoals wanneer een huismus hoog over vliegt en vanaf beneden naar de passant geroepen wordt.

Hier seint een jonge Huismus bijvoorbeeld, face to face naar de andere huismus, dat die niet nog dichterbij moet komen als die weet wat goed voor hem of haar is.
De reactie van de andere mus kan zeer verschillend zijn. Sommigen reageren door juist de ruimte op te eisen en deze mus-met-opgeheven-vleugel, weg te (proberen te) jagen, zoals op deze foto. Anderen reageren door een sprongetje achteruit te nemen. Weer anderen reageren door even te stoppen met wat ze deden, even af te wachten, en dan door te gaan met wat ze wilden doen.

Dezelfde mus kan in een soortgelijke ontmoeting met dezelfde partner anders reageren. Vooral bij jonge huismussen is dat zo. Jonge huismussen zijn nog aan het leren hoe je met vreemden om gaat, hoe je omgaat met mussen die niet in jouw nest zijn opgegroeid en die niet jouw ouders zijn.
Maar ook de volwassen mussen kunnen in dezelfde situatie opeens anders reageren. Bijvoorbeeld omdat ze gezien hebben dat de andere partij zich in de eerste reactie vergist had en helemaal niet zo stoer had willen overkomen. Doet die mus nu dus minder stoer, dan kan de andere mus ook opeens anders reageren.

HOE COMMUNICEERT EEN HUISMUS
Een Huismus kan naast lichaamstaal ook geluid gebruiken.
Veel mensen gaan ervan uit dat een Huismus niet veel meer zegt dan "tjielp". En dat een hele dag door. Dagen achter elkaar. Soms weken achter elkaar.
Maar een Huismus kan veel meer geluiden maken.

Wie ons met dit project wil helpen;
We zoeken hiervoor een projectleidster -leider.
Informatie over dit project kunt u opvragen via e-mail: info@stichtingwittemus.nl

Met donaties kunt u dit project ook vooruit helpen.
U kunt daarvoor de knop "ONLINE DONEREN" rechts boven op deze pagina gebruiken.