Stichting Witte Mus » onze projecten » Ziekten monitor

ziekten monitoring huismus

Stichting Witte Mus heeft, op voorspraak van Roy Slaterus van de SOVON, en in samenwerking met het DWHC, in 2010 een project Ziekten monitoring op het erf van de kolonie huismussen gedaan.

Een heel bijzonder en zeer gunstig resultaat daaruit, is dat huismussen tot op heden niet vatbaar zijn gebleken voor Het Geel, ondanks zeer nauw contact met een populatie duiven die door de ziekte Het Geel gedecimeerd werd.

Wil je melding maken van zieke of dode Huismussen,
gebruik dan één van deze links:

- ziekeHuismus
- dodeHuismus

Soms worden wild levende dieren ziek. Rond de kolonie huismussen zijn dat vooral de Turkse Tortel duiven. In het najaar zijn het soms huismussen zelf die ziek worden en dood gevonden worden. Maar van niet ieder dier is gezien dat het ziek was.

Meestal worden verzwakte dieren opgeruimd door predatoren zoals sperwer en kerkuil of ransuil. Of de buurtkat als u de tuin daarvoor nog niet heeft afgesloten. Maar in sommige perioden kunnen er meer zieken zijn dan een roofdier kan opruimen.
Voorbeelden hiervan zijn botulisme bij waterdieren, vogelgriep, vogelTBC en Het Geel (Trichomonas Gallinea).

ONDERZOEK DOODSOORZAAK
In dergelijke periodes kan het nuttig zijn uit te zoeken wat de doodsoorzaak is van de gevonden dieren. Vooral wanneer er maatregelen getroffen kunnen worden om de situatie te verbeteren.
En daarop hopen wij dan natuurlijk.

Een dergelijk project heeft Stichting Witte Mus in 2010 samen met het DWHC uitgevoerd. Het DWHC is het Dutch Wildlife Health Center, verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarbij onderzocht het DWHC de door ons aangeleverde kadavers op doodsoorzaak.

Een belangrijke uitkomst is dat de huismussen van deze kolonie in Andijk helemaal NIET VATBAAR zijn gebleken voor HET GEEL.
Iets waar vogelbescherming Nederland in 2009 voor waarschuwde.

Het enige dat maar moeilijk terug te vinden is is het gebruik van gif.
Alle rapporten van dit DWHC-laboratoriumOnderzoek zullen hier zo spoedig mogelijk op de pagina worden gezet.

Vondsten (dood) 2012:
24aug2012 16:30 uur
1 juveniel mannetje in de rui, voetzolen nog gelig. En koud, maar nog slap. Oogjes nog met enige glans.
Lag bij waterbaden, op de zanderige grond. Staart in vreemde bocht. Misschien bij vlucht klem geraakt i.o.d.
Geen spoor van aviaire pokken.