Stichting Witte Mus » onze projecten » Veilig foerageren

veilig foerageren

Hoe maak je de best mogelijke voerplaats voor huismussen, die vraag beantwoorden we hier. Gebaseerd op onze eigen ervaring, en op die van mede Huismus liefhebbers. Heb je nog een mooie oplossing voor een probleem dat je tegen kwam, stuur het dan met foto op naar Stichting Witte Mus.

Een gallerei met eigen bouwsels wordt hier ook ter zijner tijd aangelegd.

VEILIG FOERAGEREN

Als je wilt kunnen kiezen wie je bij voert; kleine zangvogels of (grote) kraaiachtigen en duiven, dan heb je wat hulpmiddelen nodig. Daarnaast wil je liever niet dat je kleine zangvogels de koppies wordt in getikt door de kraaiachtigen, of dat de kat de vogels van hun voerplaats weg vangt.
Maar ook om ziekten op een druk bezochte voerplaats te voorkomen zijn er bepaalde dingen handig om te weten en te doen.

En dan heb je nog de keus of je de artikelen gaat kopen of zelf gaat maken. Maak je ze zelf, dan kun je ze helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Koop je ze kant en klaar, dan kom je soms duur uit met iets waar je niet gelukkig mee bent.

We gaan hier de diverse opties uit de doeken doen.

Koker van Gaas
De meest simpele methode is het gebruik van een koker van gaas.
Wanneer je de zaden in een voersilo aanbiedt is het lastig de kauwen er vandaan te houden.
Dat is heel simpel op te lossen door een stuk stijf gaas, met maaswijdte 5cm x 5cm, bij de Gamma te kopen. Dat gaas buig je rond tot een koker. Vervolgens maak je aan de bovenkant een hengsel. Dat hengsel hang je aan dezelfde tak als waar je voersilo hangt, met je voersilo als centrum ervan.

Dit werkt uitstekend zolang je de afstand tussen het gaas en de zitringen of zitstokjes precies ruim genoeg hebt dat Kauwen niet bij de mussenstaartjes kunnen, maar ook precies net NIET achter het gaas kunnen klimmen om alsnog op de zitstok te komen.

Voordelen:
Alleen kleine zangvogels kunnen nog bij het voer komen.
Goedkoop te maken.

Nadelen:
De afstand tussen gaas en zitstokjes is erg belangrijk.
De zaden kunnen makkelijk op de grond morsen.

BeschermKooi van Gaas en Schotels
Als je de gemorste zaden op wilt vangen, EN de gemorste zaden droog houden zodat de mussen ze alsnog op kunnen eten (want ze eten geen natte zaden), EN daarbij ook de afstand van gaas tot zitstokken groot genoeg wilt hebben zodat Kauwen niet meer bij de mussen kunnen komen,

DAN is een koker van gaas, met een schotel er OP en een schotel er ONDER de beste oplossing.

Dit kan nog steeds in een boom of aan een muurbeugel gehangen worden; het is daar licht genoeg voor.

Terras met dak, omgeven door gaas en gevuld met voersilo's
Het eindstation van 2011 is dit geworden. Een terras van 3 meter bij 4 meter, met een dak van licht doorlatend wafelplaat erop. Er in hangen voersilo's aan de balken. En de twee open wanden zijn afgesloten met gaas met maaswijdte 5cm bij 5cm, met een deur voor onderhoud en een wastafel er in. De beide aanwezige kachel-doorlaat-pijpen dienen als verwarming voor mussen die zichzelf niet warm kunnen houden, door ziekte bijvoorbeeld. Die warmte zoeken en vinden ze zelf.
Hoe dat allemaal in zijn werk ging kun je hier lezen:
www.huismussenForum.nl

Uiteindelijk was dit in 2011 het resultaat: