Stichting Witte Mus » onze projecten » Huismus in de nesten

de Huismus in de nesten

In de afgelopen 150 jaar zijn er veel gegevens over nest-gelegenheid van huismussen verzameld door onderzoekers en vogel-liefhebbers. Grotendeels in andere talen dan Nederlands.

Op deze pagina wordt dat, vertaald, op een rij gezet.

Maar ook praktische zaken komen aan bod. Zoals wat met aanwezige nesten te doen wanneer woningisolatie noodzakelijk is.

HUISMUS IN DE NESTEN

Huismussen broeden op de meest vreemde plaatsen. Als het maar ver buiten bereik van mensen-handen is.
Uit alle -meest Engelstalige- onderzoek dat er over de hele wereld naar mussen al gedaan is en nog wordt, is echter dit wel duidelijk: huismussen hebben weldegelijk bepaalde voorkeuren bij het kiezen van een plek voor hun nest.

Voorkeuren voor plaatsing

Een voorkeur voor een bepaalde oriëntatie of windrichting, hoogte, grootte, nestmateriaal, omgevingstemperatuur, habitat, afstand tot voedsel, isolatiemogelijkheden en meer van dergelijke zaken. Allemaal dingen waar een mens nooit bij stil hoeft te staan, want alles ligt bij de super- of bouwmarkt en anders bij de makelaar of het reisbureau.

Zo niet voor de huismussen.

De woning moet ge-isoleerd worden

Zijn er isolatiewerkzaamheden nodig aan woningen, dan geldt de Flora en Fauna Wet, en binnenkort de nieuwe Natuurwet. Om daar aan tegemoet te komen zijn er een paar kleine aanpassingen in uw planning nodig.

Dat zijn deze:
Breng in augustus van het jaar voorafgaand aan het werk, vervangende nestgelegenheid en idem slaapplaatsen aan.
Voor huismussen moeten deze vervangende nest- en slaapplaatsen binnen 50m van de te renoveren woning te vinden zijn.

Later dat jaar, in oktober, sluit u de buitenschil van de woning af voor ieder klein dier dat er mogelijk in had gekund. In de maand oktober is namelijk de kans het kleinst dat de drie zwaarst beschermde dieren nog in de buitenschil aanwezig zijn.

Het jaar daarop kunt u dan met een gerust hart op het moment dat het u uit komt de woning (laten) isoleren.

Vervangende nest en slaapplaatsen voor Huismussen, met aanwijzingen over de plaats ervan, kunt u hier vinden:

Samengevat

• Voorafgaand jaar, maand AUGUSTUS;
    vervangende nest en slaapplaatsen aanbrengen binnen 50m van de te renoveren woning
  • Voorafgaand jaar, maand OKTOBER;
    buitenschil woning 100% afsluiten
  • Jaar van geplande werkzaamheden;
    u kunt ieder moment van het jaar aan de slag als u aan voorgaande hebt voldaan.