Stichting Witte Mus » onze projecten » veilige slaapgelegenheid

veilige slaapplaatsen

In de afgelopen 150 jaar zijn er vele gegevens over slaapplaatsen van huismussen verzameld door onderzoekers.

De huidige wetgeving heeft dergelijk huismusHabitat beschermd verklaard. Daarom gaan we die gegevens op deze pagina op een rij zetten. Met de bedoeling dat deze kennis vrij verspreid en gebruikt wordt.

Ben je zelf slaapplaatsen van huismussen tegengekomen, dan kun je die via het project "Zet de Huismus op de Kaart" bij ons melden.
Ze kunnen dan beter door ons beschermd worden als er problemen komen.

Veilige slaapplaatsen

Veilige slaapplekken zijn essentieel voor de overleving van een populatie huismussen. 's Zomers in de vorm van bladverliezend, hoog opgaand, groen en 's winters in de vorm van groenblijvende planten.
Huismussen kiezen daarvoor groen dat dicht genoeg is om een goede schuilplaats te zijn. 's Zomers is daarvan meestal voldoende aanbod, maar in het najaar beginnen de problemen voor de mussen; vele struiken, heggen, hagen, klimplanten en dichte bomen verliezen hun blad. Ze worden daardoor onbruikbaar als schuilplaats.

Kijk eens naar de Wilde Wingerd als voorbeeld.
's Zomers schitterend vol tegen de muren van woningen, in de herfst prachtig rood en in de winter zie je nauwelijks nog dat er iets tegen de muur op groeit.

Het kan nog extremer.
Kijk dan maar eens naar de Hop.
Bijzonder geliefd bij huismussen, vanwege de vele insecten die er op af komen en de prima dekking 's nachts.
En dan komt de herfst.
Niet alleen alle blad valt af. Nee. Zelfs de ranken verdrogen en vallen van de muur. De plant sterft helemaal tot de grond terug.
Waar er eerst een schitterende volle schuilplaats voor de nacht was, waar alle jonge huismussen van die zomer graag gebruik van maakten, is nu opeens helemaal niets meer te vinden. En juist het onervaren grut moet een andere oplossing zien te vinden.

Dat gaat natuurlijk al eeuwen zo. En het ging ook eeuwen goed. Namelijk toen bewoners en wooncorporaties nog niet zo'n moeite hadden met groenblijvende klimplanten. En het bijvoorbeeld nog niet zo vreselijk vonden wanneer deze over hun huizen heen groeiden.