Stichting Witte Mus » onze projecten » mini musMuseum
  » 01 Inside a H.Sparrows Mind
  » 02 Thermisch Tellen
  » 03 Huismus nachtblind ?
  » 04 Huismus onder de pannen
  » 31 eigen onderzoek/observaties
  » 32 bescherming Huismus & Habitat
  » 33 website HuismusOnderzoek
  » 34 Zet de huismus op de kaart !
  » 35 SparrowSpeak (audio)
  » 36 Het Jaar Van De Huismus !

mini musMuseum

Je vindt hier wel eens iets bijzonders op het erf. Mussen eitjes bijvoorbeeld, waarvan één met een dubbele dooier. Dat zou dus een tweeling huismus zijn geworden.

HUISMUSSEN EI MET DUBBELE DOOIER

Omdat hier al zo lang een grote kolonie huismussen leeft, met alles dat daar bij hoort, vind je wel eens iets. Zoals de mussen eitjes.
Of je vindt een stapeltje uitwerpselen onder een vaste slaapplaats. Witte veren zoals die in een mussenNest gebruikt worden. Een klein stuk van een dak waar huismussen onder kunnen slapen en broeden, met oudhollandse dakpannen, na gebouwd.
Het snaveltje van een huismus die prooi van de sperwer is geweest, met het gierstzaadje nog in de speciale bovenlijst van de snavel. Een braakbal van een kerkuil die haar jacht terrein ook bij de mussen heeft, met resten van een mussenSnavel er in.
Een gedroogde huismus, die een tijdje dood onder lelieKratten heeft gelegen. Een sperwer met een gebroken poot en haar kop ingehakt door een meute kauwen.
Een sperwer vrouw in vol ornaat die met een mannetje huismus, ook in vol ornaat, tegen een hek aan is gevlogen toen ze vluchtte voor de op dit erf heersende sperwers, allebei dood.
En meer dieren en planten die onderdeel uitmaken van het biotoop van de huismus.

AANRAKEN MAG

Met dit project willen we de gevonden dieren en voorwerpen uit het huismussenBiotoop conserveren en tentoonstellen voor bezoekers aan de jaarlijkse huismussenPickNick. We willen dat zo doen dat de voorwerpen door geïnteresseerden ook aangeraakt en vast gehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld om de scherpte van een nagel te kunnen voelen, de dikte van de laag veren, het gewicht van een skelet van een huismus, de ruimte onder zo'n oudHollandse dakpan te bekijken, et cetera.

OPGEZETTE MUSSEN

Daarvoor moeten er bijvoorbeeld kadavers opgezet worden van sperwer, mussen en wat dies meer zij. Is een kadaver al te oud, heeft het te lang in de vriezer gelegen, dan kan het skelet nog gebruikt worden om te prepareren.

SKELETJES

Dat moet door een erkend preparateur gedaan worden, omdat het hier beschermde dieren betreft.
Een dergelijke preparateur hebben we in Eindhoven gevonden.
Dat zijn de gebroeders Teurlincx, die dit werk al 50 jaar doen.
De kosten voor het opzetten zouden bijvoorbeeld €130,= voor de sperwer zijn.
Het prepareren van een skelet is wat duurder omdat het aan elkaar zetten van alle botjes een behoorlijk werk is. Maar toch heel zeker de moeite waard.
Wie ons met dit project wil helpen;
Informatie over dit project kunt u opvragen via e-mail: info@stichtingwittemus.nl

Met donaties kunt u dit project ook vooruit helpen.

Zoals u hier boven gezien hebt, kost het opzetten van een sperwer €130,=. Onze sperwer van februari 2011 heeft inmiddels te lang in de vriezer gelegen, maar kan nog als skelet geprepareerd worden. Hetzelfde geldt voor de huismussen die deze afgelopen winter(2010-2011) gestorven zijn. Beide zou heel bijzonder zijn.

Wilt u hier aan bijdragen dan kunt u de knop "ONLINE DONEREN" rechts boven op deze pagina gebruiken.