Stichting Witte Mus » onze projecten »HuismusArchief Online
  » 01 Inside a H.Sparrows Mind
  » 02 Thermisch Tellen
  » 03 Huismus nachtblind ?
  » 04 Huismus onder de pannen
  » 31 eigen onderzoek/observaties
  » 32 bescherming Huismus & Habitat
  » 33 website HuismusOnderzoek
  » 34 Zet de huismus op de kaart !
  » 35 SparrowSpeak (audio)
  » 36 Het Jaar Van De Huismus !

HuismusArchief Online

Er wordt al ongeveer 150 jaar onderzoek gedaan naar mussen. Huismussen, ringmussen, andere mussen en de ondersoorten ervan. Het lijkt er op dat veel huismusOnderzoekers heel zuinig op hun onderzoeksAchief zijn.

150 JAAR HUISMUSSEN-ONDERZOEK

Veel huismusOnderzoekers zijn heel zuinig op hun onderzoeksArchieven die soms wel 150 jaar terug gaan. Archieven worden zelfs overgedragen aan opvolgers zodat gegevens niet verloren gaan. Soms naar musea, maar vaker naar andere onderzoekers.

TOEGANG TOT AL DIE KENNIS

Voor gewone mensen is het echter heel moeilijk om inzage in die onderzoeken te krijgen en zo kennis te nemen van alle gegevens die al over huismussen, ringmussen en andere mussen vast liggen.

ONLINE

Daar willen wij met dit project verandering in brengen. Wij willen die toegang zo eenvoudig mogelijk maken.

Niet alleen zodat iedereen toegang tot die kennis heeft, maar ook om te voorkomen dat bepaalde onderzoeken gedaan worden zonder ervan op de hoogte te zijn of iets dergelijks al eerder gedaan is.
Liever geen zinloze herhalingen van onderzoeken.

Daarom willen we alle bestaande onderzoek bij elkaar op één website zetten. Daarvoor is het nodig literatuurlijsten in de verschillende boeken over huismussen te bekijken, alle verwijzingen die onderzoekers naar andere onderzoeken doen te noteren, en alle genoemde werken één voor één op te vragen om vervolgens de auteur of de uitgever toestemming te vragen ze te mogen digitaliseren om het onderzoek op het worldWideWeb te zetten.

INTERESSANT MATERIAAL

Aardige klus dus. En we zoeken er hulp bij. Met name voor het deel waarin toestemming van de auteur of uitgever gevraagd wordt.
Het mooie hieraan, voor iemand die ons hiermee wil helpen, is dat je de onderzoeken zelf meteen ook kunt lezen. En we kunnen je wel vertellen; er zit heel interessant materiaal bij.
RESULTATEN

Zo is er bijvoorbeeld in janurai 2010 een onderzoek opgevraagd, naar aanleiding van sneeuw en ijs in die periode, in combinatie met het door dergelijk weer overvallen zijn geraakt van verschillende huismussen op het nest op de verschillende daken.
Dat betrof een onderzoek naar overlevingkansen van de huismus bij bepaalde temperaturen, waaronder temperaturen onder het vriespunt. Het onderzoek heet "Resistance to hunger in birds" en is in 1945 uitgevoerd door S.C. Kendeigh.

Uit dit onderzoek is gebleken dat huismussen bij een temperatuur van -4 graden Celsius maar ongeveer 18 uur zonder voedsel overleven.
Een huismus die ingesneeuwd is geraakt, heeft dus een groot probleem wanneer het vriest. Zeker wanneer de koude nacht 18 uur lang duurt, zoals in de winter.

HOUSESPARROW.EU

De onderzoeken die gedigitaliseerd zijn en waarvoor door de auteur toestemming voor plaatsing is gegeven, kunt u terug vinden op housesparrow.eu.
Het is een engelstalige website, en de onderzoeken zijn er terug te vinden in de taal waarin het oorspronkelijk geschreven is. Er zijn dus ook Nederlands geschreven onderzoeken te vinden.
Wie ons met dit project wil helpen;
Informatie over dit project kunt u opvragen via e-mail: info@stichtingwittemus.nl

Met donaties kunt u dit project dus ook vooruit helpen.
U kunt daarvoor de knop "ONLINE DONEREN" rechts boven op deze pagina gebruiken.