Stichting Witte Mus » onze projecten » Voedsel van de Huismus

Voedsel van de Huismus

Mussen hebben voedsel nodig. Als er geen voedsel is zijn er ook geen mussen. Logisch. Maar ...

ER ZIJN VELE VRAGEN

Wat eet een huismus eigenlijk allemaal ?
Moet je je bessen beschermen tegen mussen of niet ? En je frambozen ? Je bramen ? Je appelen ? Kersen, pruimen en abrikozen ?

Eten jonge mussen andere dingen dan volwassen mussen ? En eten ze alleen vanwege honger, of kiezen ze bepaalde dingen uit ? Wanneer moeten het bijvoorbeeld insecten zijn, en wanneer is het blad van de olijfwilg aan de beurt ?

Gebruiken ze gele krokussen als vitamine, en waarom dan de Zwanenburg Bronze niet ? Gebruiken ze sommige planten, bloemen of knoppen als medicijn of vitamine of is het speelsheid ?

Zijn alle mussen gek van hetzelfde zaad ? Welk zaad is dat dan ? En kunnen we dat ook in onze tuin gebruiken ? Voor groene daken misschien ? Zijn er ook mooie planten waar de mussen graag het zaad van eten ?

En als je bijvoert, eten ze dan verderop in het jaar andere dingen ? En waarom sproeien ze zo uit silo's ? Kun je zo voeren dat er niets verloren gaat ? Hoe dan ? Wie zijn hun concurrenten in voedsel ?

En hoe zit het met eetbaar gemeentegroen ? Of eetbare beschermde dieren ? Eten ze wormen ? Of maden en meelwormen ? En moet dan de kop eraf omdat ze anders door de maagwand van de mus heen eten ?

Wat zit er in de zaden die huismussen eten ? Kunnen mussen ook vitamine-tekorten hebben ? Kunnen mussen ziek worden door gebrek aan bepaald voedsel ? Kunnen ze ziek worden door bepaald voedsel te eten ?

Kunnen mussen tegen zout eten ? Hoeveel wel en hoeveel niet meer ? Kunnen mussen tegen Round Up op onkruid ? Of tegen insekticiden op insecten ?

Jagen mussen ook op insecten ? Wat voor technieken gebruiken ze daarbij ?

En drinken ? Hoe zit het daarmee ? Alleen water of ook melk ? Of is dat alleen de room geweest die ze er af aten ?

ZIJN ER OOK ANTWOORDEN ?

A fool can ask more questions than a wise man can answer. Maar het stellen van de juiste vraag levert vaak als vanzelf het antwoord op.

Hoe het ook zij; dit project is bedoeld om een antwoord te vinden op de vraag wat huismussen eten en drinken, of daar voorwaarden aan verbonden zijn, en wat die voorwaarden dan precies inhouden.

MUSMENSEN NETWERK:

Experimenten om dat te achterhalen worden voornamelijk in het musMensen netwerk uitgevoerd. Door particulieren dus, die begaan zijn met de huismus.

Waarnemingen rond voor huismussen schadelijke zaken worden uiteraard NIET uitgelokt, maar komen uit wetenschappelijke onderzoeken die al gedaan zijn of door er per ongeluk tegenaan te lopen.

* Een voorbeeld is het jaarlijkse planten van gele krokussen ieder najaar, waarna in de lente bekeken wordt of er door de huismussen van gegeten is.
* Een ander voorbeeld is een meervoudige test met enkelvoudige zaden, dus geen zaadMengels, om te zien wat de huismussen het beste bevalt en onder welke omstandigheden.
* En weer andere voorbeelden komen van waarnemingen van onszelf en uit e-mails die ons worden toegestuurd, zoals de wijze waarop huismussen waterjuffers of libellen vangen. De wijze waarop vliegmieren gevangen worden. En de wijze waarop afgekoelde muggen van bladeren geoogst worden door huismussen.

RESULTATEN

De resultaten tot en met december 2015 kunt u vinden op voedsel van de Huismus .
Wie ons met dit project wil helpen;
dat kan door deel te nemen in ons musMensen netwerk.

U kunt via het huismussenforum.nl vertellen wat uw ervaringen zijn met het voedsel en het drinken van huismussen. En van ringmussen natuurlijk ook.

We zoeken dus echte ervaringen en echte waarnemningen van uzelf. Niet de verhalen die een ander u verteld heeft, of waarvan u denkt dat dat algemeen bekend is. Maar echt uw eigen waarnemingen.

KLEINE DONATIES SOMS

Natuurlijk is niet ieder experiment gratis uit te voeren. Voor sommigen moet er toch een (meestal kleine) investering worden gedaan. Zoals het versturen van gele krokussen naar deelnemers, wanneer deze niet meer bij hen te koop zijn.
Voor dergelijke gevallen is financiële steun natuurlijk bijzonder welkom.
Informatie over donaties voor dit project kunt u opvragen via e-mail: info@stichtingwittemus.nl
Of gebruik de knop "ONLINE DONEREN" rechts boven op deze pagina.